Kağıt ve plastik sektöründe küresel güç haline gelmeye başlayan Türkiye 2 önemli organizasyonla bunu kanıtladı. Bu adımı perçinleştirmek ve sürekliliğini sağlamak için kağıt ve plastik sanayicileri yeniden sahne alıyor. Mayıs ayında gerçekleştirilecek 2 ayrı fuar, uluslararası sektörel temsilcileri İstanbul’da buluşturacak.
Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Ham Maddeleri Fuarı RePlast Eurasia, 2. kez sektör profesyonellerinin buluşma noktası olmaya hazırlanıyor. Türkiye’de ilk kez geçen yıl düzenlenen kağıt sanayi fuarı da ikinci kez çok daha güçlü şekilde kapılarını açıyor. Kağıt, Oluklu Mukavva, Hijyenik Kağıt, Kağıt Ambalaj Ürün ve Teknolojileri Fuarı Paper Eurasia, mayıs ayında sektörün kalbinin atacağı yer olacak. RePlast Eurasia’nın arkasında PAGEV; Paper Eurasia’nın arkasındaki güç ise AGED.
RePlast Eurasia, 2. Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Ham Maddeleri Fuarı, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği iş birliği ile 8-10 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Düzenlendiği ilk yılda rekora imza atan fuar sektördeki konumunu güçlendirmeye devam edecek. Plastiğin geri dönüştürülerek hayata değer katması için gerekli olan tüm aşamalara yönelik ürün ve hizmet üreten geri dönüşüm ham madde ve teknoloji firmaları, sektör profesyonelleriyle RePlast Eurasia Fuarı’nda ikinci kez bir araya gelecek.
Türkiye’de plastik geri dönüşüm ham maddeleri ve teknolojilerin vitrine çıktığı ilk ve tek platform olan RePlast Eurasia Fuarı’nda geri dönüşüm makine üreticileri, toplama ayrıştırma yapan firmalar, filtre üreten firmalar, geri dönüşüm ham madde üreticileri, petrokimya firmaları, geri dönüşüm poşet üreticileri son teknoloji ürün ve hizmetlerini sergileyecek.
Fuarda plastik atıkların geri kazanılması sürecinde toplama, ayrıştırma, yıkama ve temizleme, öğütme, erime ve ekstrüzyon, yeniden işleme ve üretim, inovasyon aşamalarının tümünde hizmet veren firmaların katılımcı olarak yer alacak. Fuarda plastik sanayi, makine sanayi, ambalaj sanayi, mobilya sanayi, metal sanayi, otomotiv sektörlerinde hizmet veren çok geniş bir sektörel dağılıma sahip ziyaretçi profili yer alacak.
Türkiye’nin İlk ve Tek Plastik Geri Dönüşüm Fuarı Yeni Rekorlara İmza Atacak
Plastik geri dönüşüm endüstrisindeki son teknoloji ve yenilikçi ürünlerin sergilendiği RePlast Eurasia 2024 Fuarı’nda 10 ülkeden 124 katılımcı firma ürün ve hizmetlerini sergileyerek marka bilinirliğini artırma, yeni ticari iş birlikleri kurarak küresel çapta tanınma imkanı buldu. Düzenlendiği ilk yılda dünya çapında ses getiren fuarda 85 ülkeden 8.253 ziyaretçi sektörün kilit oyuncuları ile buluştu. 2025 yılında 2. kez ürün ve hizmetlerini sergilemek, yeni iş bağlantıları kurarak iş ağını güçlendirmek üzere bir araya gelecek olan sektör temsilcileri, plastik geri dönüşüm endüstrisindeki son teknolojileri, yenilikçi çözümleri tek çatı altında sergileme imkanı bulacak. RePlast Eurasia Fuarı 2025 yılında hem katılımcı sayısında, hem sergi alanında hem de ziyaretçi yoğunluğunda kendi rekorunu kırmayı hedefliyor. 150’nin üzerinde katılımcı firmayı 10.000’in üzerinde sektör profesyoneli ile buluşturmayı hedefleyen fuarda, yeni bir salon daha açılarak daha çeşitli ürün ve hizmet sergilenmesine imkan sağlanacak.
RePlast Eurasia 2025 Fuarı sürdürülebilir bir gelecek için geri dönüşüm teknolojileri ve ham maddeleri konusundaki en son gelişmeleri sunmaya devam edecek. Fuar kapsamında, plastik atıkların toplanması, ayrıştırılması, yıkanması ve temizlenmesi, öğütülmesi, eritilmesi ve ekstrüzyonu, yeniden işlenmesi ve üretimi gibi aşamalara yönelik ürün ve hizmetler sergilenecek. Sektör liderlerinin yeni tercihi olan RePlast Eurasia Fuarı, geri dönüşüm makine üreticileri, ham madde üreticileri, petrokimya firmaları, geri dönüşüm poşet üreticileri, filtre üreten firmalar ve daha birçok katılımcıyı ağırlayacak.
Geri Dönüşüm Ödülleri
İlk yılında çok başarılı bir ödül törenine ve verimli bir konferansa ev sahipliği yapan fuar 2025 yılında da ziyaretçilerine hem çok çeşitli ürün ve hizmetleri bir arada sunacak hem de önemli bir bilgi paylaşımı platformu olmaya devam edecek. 2024 yılında gerçekleşen ilk fuarda PAGÇEV Geri Dönüşüm Ödülleri ile 7 kategoride birbirinden değerli projeler ödüllerini aldı. 2025 yılında yapılacak olan yarışma için çalışmalar hızlı bir şekilde başladı.
Türkiye’deki tüm plastik değer zincirinden marka sahiplerinin, ürün ve ambalaj tasarımcılarının, ham madde üreticilerinin, makine ve ekipman üreticilerinin finalistler arasında yer aldığı Geri Dönüşüm Ödülleri 2025 yılında da yine çok çeşitli projelerin değerlendirildiği bir platform olacak.
Plastik geri dönüşüm sektörünün lider markaları, öncü isimlerinin katılımı ile alanında isim yapmış konuşmacıların yer alacağı konferanslar sayesinde fuar aynı zamanda bir bilgi paylaşımı merkezi olacak.
PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu: Küresel Geri Dönüşümde Türkiye Merkez Olacak
Türkiye’de bu yıl geri dönüşüm sürecine tüketicilerde dahil olacak. Döngüsel ekonomi açısından bakıldığında; fabrikalar, OSB’ler ve iş yerlerinin atık dönüşümü, göz önünde bulundurduğunuzda atık yönetimini diğer ülkelere göre nasıl gidiyor? İşletmelerden tüketiciye kadar dönüşüm geçilmiş olması durumunda?
Tüketici açısından bakıldığında konuyu 2 farklı açıdan anlatmak gerekir; birinci açı bilinçlendirme olsun: Türkiye’de gerek kamu spotları gerek sivil toplum örgütlerinin gerekse okul ve eğitim kurumlarının yaptıkları bilinçlendirme çalışmalarıyla tüketiciler hızlı şekilde geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi alanında farkındalık kazanıyorlar. Belediye toplama kumbaralarından elde edilen ürünler, tüketicilerin hangi ürünü nereye atması gerektiğiyle ilgili bilincin giderek artması gibi etkenler, atık yönetimini ve sonrasında elde edilen geri dönüşüm oranını arttıracaktır. Bugüne kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteğiyle 21 milyon kişiye Sıfır Atık Eğitimi verilmiş olması da farkındalığı arttıran önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor.
İkinci başlığı tüketiciyi, geri dönüşüme yönlendirme ve altyapı olarak ele alalım; Türkiye’deki geri dönüşüm oranları maalesef henüz istenen seviyede değil. Bunun en önemli sebebi gecikmeli olarak devreye alınan Depozito Yönetim Sistemidir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Ocak 2025’te pilot uygulamasını başlattığı Depozito Yönetim Sistemi bu anlamda önemli. Bildiğiniz üzere Avrupa’da, depozitosuz içecek ambalajlarının toplama oranı yüzde 47’lerde seyir ederken, depozito olan alanlarda toplama oranı yüzde 94’tür. Avrupa’daki model, atıklarını değerlendirmek isteyen tüketicinin, en yakın depozito iade sistemine yönlenmesiyle geri dönüşüm oranını ciddi şekilde arttırdığına işaret ediyor. Bu olmadığı taktirde geri dönüşüm oranımız %35’ler seviyesinde kalmaya devam edecek. Dolayısıyla Ocak 2025 tarihi itibariyle başlatılan Depozito Yönetim Sistemi’nin, geri dönüştürülmüş içecek ambalaj atıklarında oranını arttıracaktır.
Depozito Saha Yönetim Sistemi, 2025 yılında Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. İlk olarak Sakarya’da pilot uygulama başlatılacak ve yıl sonunda tüm illerde en az bir depozito iade makinesi kurulacak. Sistemin işleyişi şu şekilde olacak:
Ambalaj İade Edilecek: Vatandaşlar, içecek ambalajlarını (plastik, cam ve alüminyum) depozito iade makinelerine bırakacak.
Teşvik Alınacak: Her iade edilen ambalaj için belirli bir tutar vatandaşların e-cüzdanlarına iade edilecek. Böylece hem atıkların çevreye zarar vermesi engellenmiş olacak, hem de bireylere teşvik sağlanacak.
Geri Dönüşüm Sağlanacak: İade edilen ambalajlar doğrulanacak ve geri dönüşüme kazandırılacak. Bu sayede geri dönüşüm oranı artacak ve doğal kaynakların korunmasına katkı sağlanacak.
Sakın çöpe atmayın: Artık para ödenecek! Yeni sistem geliyor
Depozito sistemi, içecek ambalajları için geçerli olacak. Depozitosu olan ambalajlar (DOA) sistemiyle, plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları belirlenen depozito işareti ile iade edilecek. Bu ambalajlar, sisteme entegre depozito iade makinelerine teslim edilecek ve her bir ambalaj için belirli bir teşvik bedeli vatandaşlara ödenecek. İade edilen ambalajlar e-cüzdan sistemine aktarılacak ve vatandaşlar bu ödemeleri dijital cüzdanlarında takip edebilecek. Depozito İade Sistemi, 2025 yılı itibariyle Sakarya ilinde pilot olarak uygulanmaya başlayacak. Sakarya’daki başarıyla birlikte, sistemin ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Yıl sonunda, Türkiye genelindeki her il ve ilçede en az bir depozito iade makinesi kurulacak ve depozito sistemi tüm illerde geçerli olacak.
2) Türkiye’de döngüsel ekonomi hedefleri doğrultusunda geri dönüşüm ve atık yönetimi için yeni yasal düzenlemeler veya teşvikler gerekiyor mu?
Türkiye’nin, döngüsel ekonomi hedefleri doğrultusunda geri dönüşüm ve atık yönetimini güçlendirmesi için desteklere ihtiyaç var. Öncelikle tüketici alanından bakalım. Tüm dünyada geri dönüşüm oranlarının artmasında ve atık yönetiminin en verimli hale gelmesindeki kilit alan tüketicilerdir. Almanya’nın geri donuşum oranlarının üst seviyede olmasındaki en önemli etken, mevzuat gereği yerinde ayrıştırılmayan atıkların tüketicilerden toplanmaması veya cezai yaptırım getirilmesidir. Yani her malzeme ayrı ayrı toplanmakta. Bu sistem Avrupa’yı, atıklarını yerinde ve temiz şekilde ayrıştırmaya yönlendirmekte, bu da geri dönüşüm oranlarını oldukça yükseltmekte.
Son olarak da sanayi tarafından bakalım, bildiğiniz üzere dünyadaki en büyük şirketler dahi artık ürünlerinin minimum %25-%30 geri dönüşüm ham maddesi kullanma zorunluluğu getirdiler ancak Türkiye’ de bu istenilen seviyede değil. Orijinal kullanım oranları hala üst seviyede ve şirketleri geri dönüşüm kullanmaya iten bir mevzuat yok. Örneğin İngiltere’de eğer ambalajlarda min%30 geri dönüşüm kullanılmaz ise minimum 200 £ / ton vergi ile karşılaşıyorsunuz, buna benzer uygulama Türkiye’de de yaygınlaşır ise o zaman istenilen döngüsel ekonomi hedeflerine daha rahat ilerleriz diye düşünüyorum.
3- PAGEV- PAGÇEV olarak geri dönüşüm sektörünün gelişimi için ne tür hedefleriniz var?
Dünyada 4 önemli ana trend var. Dijitalleşme, Sağlık Teknolojileri, Finans Teknolojileri ve Yeşil Teknolojiler. Yükselen bu trendler üzerinde çalışan firmalar, diğerlerine göre daha hızla büyüyecekler. Söz konusu trendler içinde Yeşil Teknolojiler, plastik sektörümüzü yakından ilgilendiriyor. Atık Yönetimi ve Geri Dönüşümün içinde yer aldığı Yeşil Teknolojiler trendi dünya ticaret dengesini değiştiriyor. Plastik geri dönüşümünde Türkiye’nin önemli bir gücü var. Avrupa’daki yeşil mutabakatın özünde geri dönüşüm var. Avrupa’daki döngüsel ekonomi kapsamında geri dönüşüm ciddi önem kazandı ve atıklar artık stratejik ham madde. Avrupa, atıklarının başka ülkelere gitmesini istemiyor hatta bu alanda tekelleşmeyi hedefliyor. Otomotivden tekstile ve ambalaj sektörüne kadar her alanda yapılan üretimin içinde belli oranlarda geri dönüştürülmüş ham madde kullanmak gerekiyor. Şimdilik gönüllülük esasına göre devam eden geri dönüştürülmüş ham madde kullanımı yakın zamanda zorunlu hale gelecek. Bu kapsamda ortaya çıkan fırsatları Türkiye lehine değerlendirmeyi hedefleyen PAGEV, fuarcılıkta 32 yıldır iş birliği yaptığı TÜYAP ile yeni bir ortaklık yaparak RePLast Eurasia Fuarı’nı yapma kararı aldı. PAGEV öncülüğünde kurduğumuz PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği, TÜYAP ile iş birliğine giderek RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Hammaddeleri Fuarı’nı gerçekleştirdi. İlki önümüzde yıl, 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek Fuar; Türkiye’nin, yeşil dönüşümde öncü rolünü devam ettireceğinin ve bu yarışta en önde olmak için iddiası yılında ilki yapılan fuar ciddi ilgi gördü.
Türkiye Küresel Geri Dönüşüm Sektörünün Merkezi Olacak
Plastik geri dönüşüm teknoloji ve ham maddelerine odaklanmış fuara, ilk yılında10 ülkeden 123 katılımcı firma, 85 ülkeden de 8.253 ziyaretçi katıldı. İlki geçen sene düzenlenen ve plastik geri dönüşüm sektörünün kalbi İstanbul’da yapılan RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Hammaddeleri Fuarı’nı ilk senesinde rekora imza attı. Avrupa’dan Çin’e uzanan geniş coğrafyadaki pek çok ülkeden ziyaretçileri ağırlayan fuar, geri dönüşüm ham maddeleri ve teknolojilerini üreten firmaların buluşma noktası oldu. PAGEV’in kardeş kuruluşu PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği ile TÜYAP’ın iş birliğinde 2024 yılında 2-4 Mayıs tarihleri arasında ilki düzenlenen RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm ve Hammaddeleri Fuarı, geri dönüşüm endüstrisinin önemli aktörlerini İstanbul’da buluşturdu. Küresel geri dönüşüm pazarında merkez olması hedefiyle gerçekleştirilen RePlast Eurasia Fuarı; 10 ülkeden, 123 katılımcı firmayı ağırlarken, 85 ülkeden de 8.253 ziyaretçiye ev sahipliği yaparak düzenlendiği ilk yılda rekora imza attı. Geri dönüşüm ham maddeleri ve teknolojilerine dair son trendlerin vitrine çıktığı fuara; Çin, Rusya, Hollanda, Almanya, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Azerbaycan başta olmak üzere pek çok ülkeden geri dönüşüm firmaları katıldı. Fuarın ilk gününde de PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Kongresi gerçekleştirildi ve 7 farklı kategoride düzenlenen PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri yarışmasında seçkin jüri tarafından değerlendirilen ve finale kalan markalara da ödülleri verildi.
Avrupa Plastik Üreticileri Birliği’nin (European Plastics Converters – EuPC) de desteklediği RePlast Eurasia Fuarı’na, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda marka ve temsilcileri katılırken başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı noktalarından yoğun ilgi dikkat çekti. Ülkemizin, yeşil ekonomiye entegrasyonunu hızlandıracak RePlast Eurasia; geri dönüşüm sektöründe, ham maddeden makina ve ekipman teknolojilerine kadar endüstrimizin tüm yeniliklerine ev sahipliği yaptı. Ülkemizde faaliyet gösteren en önemli geri dönüşüm markalarının yer aldığı fuarımıza ilk yıl ciddi katılım memnuniyet vericiydi. Yeşil Mutabakat Yol Haritası ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya için atıklar, stratejik ham madde haline dönüştü. Atık savaşlarının yaşanmaya başladığı konjonktürde ithal ham maddeye bağımlı olan Türkiye, geri dönüşüm sektörünü güçlendirdiği oranda cari açığını azaltma ve yeşil dönüşüme entegre olma şansını yakalayacak. Geri dönüşüm çağının başladığı önümüzdeki dönemde atıkların, petrol gibi değerli hale geleceği süreci birlikte yaşayacağız. Tüm sektörler, geri dönüştürülmüş ham maddeye ulaşmak için birbirleriyle rekabete girecekler. Devletler, kendi atıklarına sahip çıkmak için pek çok regülasyonu devreye alırken, özel sektöre bağlı markalar söz konusu atıklarla üretimlerini gerçekleştirmek için deyim yerindeyse kıran kırana rekabete girişecekler.
Paper Eurasia 2025:
Küresel Kâğıt Endüstrisinin İstanbul Buluşması 7-9 Mayıs’ta
Geçtiğimiz haziran ayında ilk kez düzenlenen Paper Eurasia, küresel kâğıt endüstrisi için bir kavşak noktası olan Türkiye’nin kritik önemine bir kez daha dikkat çekmişti. 5 binin üzerinde ziyaretçi ve 20 ülkeden 140 firma ile önemli bir katılım sağlayan etkinlik, üç gün boyunca fuar ve panellerle sektörü bir araya getirdi. Özellikle Çinli üreticilerin güçlü varlığının dikkat çektiği etkinlikte; Çin Ambalaj Federasyonu’nun (China Packaging Federation Paper Products Professional Committee-CPF) desteğiyle, 80’den fazla Çinli kâğıt teknolojileri üreticisi fuarda yer aldı. Bu yıl düzenlenecek olan Paper Eurasia 2025’e Kâğıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED), ilkinde olduğu gibi tam destek veriyor.
7-9 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde (İFM) gerçekleştirilecek olan Paper Eurasia Fuarı, kağıt sektöründeki firmaların dünya kağıt pazarından daha fazla pay alması ve ileri hedeflerine ulaşması amacıyla düzenleniyor. Paper Eurasia Fuarı özellikle Avrasya, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde, pazar payının oluşması ve gelişmesine önemli bir katkı sağlayacak. Fuar, katılımcı firmalara, dünya pazarındaki ticari kazançlarının artmasına, bununla beraber iş ağının da geliştirilmesine olanak sağlayacak. Ürün ve hizmetlerini tanıtabilecek ve iş bağlantıları kurma imkanı sunacak fuar, yeni müşteri ve profesyonel alıcılar ile tanışma imkanı oluşturacak.
AGED Başkanı Mahmut Ciğer: Kağıt sektörü 5 Yılda 2 Kat Büyüyecek
Fuara Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği(AGED) de büyük destek verdi. AGED üyeleri fuara katılarak etkinliklerini ve ticaret paylarını artırmayı hedefliyor. AGED Başkanı Mahmut Ciğer, Paper Eurasia Fuarı’nın Türk kâğıt sektörünün küresel pazardaki konumunu güçlendirmesinde önemli rolü olacağını dile getirdi. Mahmut Ciğer şunları söyledi: “AGED olarak, Türkiye’nin önde gelen kâğıt üreticileri arasında yer alan üyelerimizle birlikte, Türk kâğıt sanayii için büyük öneme sahip bu etkinliği desteklemekten gurur duyuyoruz. Dernek olarak, çeşitli sektörlerden profesyonellerin bilgi paylaşımı yapabileceği, yeni teknolojileri keşfedeceği ve endüstrinin karşılaştığı zorluklar ve fırsatlar hakkında tartışmalar yapacağı bir platform oluşturmaya önem veriyoruz. Bu tür etkinlikleri destekleyerek, sadece sektörün gelişimine katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda üyelerimizin küresel trendlere uyum sağlamalarına, sürdürülebilirlik uygulamalarını güçlendirmelerine ve rekabetçi güçlerini artırmalarına yardımcı oluruz. Bugün 5 milyon ton olan ve yakın vadede 7 milyon tonu aşacak üretim kapasitesiyle Türkiye kâğıt sanayii, sahip olduğu güçlü ihracat potansiyeliyle küresel olarak stratejik bir konumdadır. Bu potansiyelini sergileyebileceği platformlardan biri olan Paper Eurasia 2025’in, paydaşların kâğıt sanayiinin geleceğini ortaklaşa şekillendirecekleri önemli bir platform yaratacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu daha büyüyerek devam edecek. Çünkü sektörümüzün 2030 itibarıyla 10 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Kağıt sektörü 2014’ten bu yana yaklaşık %100 olarak büyümüş, 2,5 milyon tondan 5 milyon tona ulaşmıştır. 2030 itibarıyla da bu 5 milyon ton üretim kapasitesi 10 milyon tona çıkacaktır. Bu sadece kahverengi ambalaj kağıtları için geçerli rakam. Temizlik kağıtlarında şu anda 1 milyon tonun üzerinde bir kapasitemiz var bu da büyüyerek devam ediyor. Türkiye, kağıt sektöründe artık rekabet edebilir bir boyuta kendini taşıdı. Ancak bazı sorunlar da yok değil. Karşılaştığımız en önemli sorun tabii ki sektörün büyümesine karşın ham madde ihtiyacı. Artık ham maddeyi yerel kaynaklardan karşılayabilme imkanı ortadan kalkmıştır. Bir miktar ham maddeyi ithal etmek zorundayız. Şu anda sektörde kapasitemizin %50’sini ithal edebilme hakkımız bulunmakta. Ama bugün geldiğimiz büyüklük itibarıyla belki %80’lere kadar ithalat yapma mecburiyetinin hasıl olacağını öngörmekteyiz. Umuyoruz ki önümüzdeki zamanda ham madde konusunda herhangi bir problem yaşamadan sektörün üretimini devam ettirebileceğiz. AGED kağıt sanayii açısından çatı bir kuruluş konumunda. Bütün paydaşlarımızın sorunlarını taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Ticaret Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı arasında bir kuruluş olmayı hedefliyoruz ve bu konuda paydaşlarımızla beraber çalışmalar yapıyoruz. Sektörün problemlerini çözmek için çalışıyoruz. Çevre konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bir üniversiteyle beraber sektörümüzde çok bilinmeyen bir çöp kategorizasyonu ile ilgili bir çalışma yaptırdık. Bütün sektörlere ve bakanlıklara da fayda sağlayan bu çalışmalarımız devam edecek.”
Paper Eurasia 2025’te Neler Bekleniyor?
Primis Expo Başkanı Ercüment Yıldızerler: “Yıllardır Türkiye’de düzenlenmemiş olan bir fuarın ilkini geçen sene yaptık. Paper Eurasia 2024, Türkiye ve küresel kâğıt sektörü için bir kilometre taşıydı. Hem katılım hem de etki açısından beklentilerimizi aşarak, tedarik zincirindeki tüm paydaşlar için kıtaları birleştiren bir köprü haline geldi. Şimdi bu fuarı daha da büyüterek ikincisini düzenliyoruz. Kağıt endüstrisi Türkiye’de her yıl kapasite artırımı yapıyor. Önümüzdeki yıl 5 milyon tona, daha sonra da 7 milyon tona çıkacak bir kağıt üretimi var. Tamamen Avrupa ile rekabet halindeler. AGED desteğiyle kendi yurt dışındaki ortağımızla birlikte yabancı katılımcıların bulunduğu kağıt endüstrisinin tüm paydaşlarının katıldığı bir fuar düzenledik. Uzun yıllara dayanan fuarcılık tecrübemiz olduğu için, bugüne kadar edindiğimiz çevre ve uluslararası acentalar aracılığıyla özellikle sektörün beklediği Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere 30’dan fazla ülkeden 200’den fazla alım heyetini ağırladık. 7-9 Mayıs 2025’te düzenleyeceğimiz ikinci fuara çok daha fazla katılımcı gelecek. Kayıtlar şu anda dolu ve kalabalık bir etkinlik olacağının işareti. AGED üyesi kağıt üreticileri başta olmak üzere yerli ve yabancı katılımcılar için güzel bir fuar bizi bekliyor. Fuara oluklu mukavva ve kağıt ambalaj sektörü daha fazla ilgi gösterdi bu sene. Mayıs ayında yapılacak etkinlik, sektörün önündeki sürdürülebilirlik hedeflerine odaklanacak. Paper Eurasia’nın sektör profesyonelleri için vazgeçilmez bir etkinlik olarak konumunu pekiştirmeyi hedefliyoruz. 2025 edisyonu, sektörün daha yeşil bir geleceğe doğru dönüşümünü ve inovasyonu daha güçlü bir şekilde ön plana çıkaracak.”
Paper Eurasia, ikinci edisyonunda, AGED’in de desteğiyle sektörün tüm büyük oyuncularını ağırlamaya hazırlanıyor. Buna bağlı olarak fuar alanını genişleten Primis Expo, daha geniş bir katılımcı yelpazesi için çalışıyor. MENA bölgesi başta olmak üzere, CIS ülkeleri ile Avrupa, Uzak Doğu ve diğer ülkelerden ziyaretçi ve satın alma heyetlerinin bulunacağı Paper Eurasia 2025, ihracata yönelen Türkiye kâğıt endüstrisi için sektörel bilgi alışverişi, ağ kurma ve iş birlikleri yapmak adına değerli bir fırsat sağlayacak. Sektörün ihracat potansiyelini daha yukarı taşımak adına Hosted Buyer programı kapsamında fuarla eş zamanlı ağırlanacak olan alım heyetlerinin yapacağı satın almalarla fuar katılımcılarının yeni pazarlara ihracat yapma imkanı olacak.
Sürdürülebilirlik, otomasyon ve dijitalleşme gibi alanlardaki gelişmeleri derinlemesine inceleme fırsatı sunacak olan etkinlik, konferans ve panellerle de Yeşil Mutabakat, döngüsel ekonomi stratejileri ve kâğıt üretiminin geleceğini şekillendiren teknolojiler gibi önemli konuları tartışacak.