Turkey: Recycled paper producers eye 5M tons by 2020

20 Eylül 2018

The latest investment in the paper recycling industry aims to increase production to 5 million tons per year by 2020, the Waste Paper and Recyclers Association (AGED) said.

Osman Kaytan, general secretary of AGED, told Anadolu Agency, only 50 percent of recycled paper could be collected domestically, due to which the industry had to import paper to continue production.

“Although importing raw materials at relatively low cost, and exporting it by creating added value is a very important contribution to our economy, but as a sector, we prefer to procure more efficient and clean paper domestically, especially from houses,” Kaytan said.

Noting that the sector had “positive economic environment” for the past year-and-a-half, Kaytan said that the recent fluctuations in the foreign exchange market negatively influenced the paper recycle industry, with slowdown in international and domestic sales.

“The finished product prices have naturally surged owing to an increase in energy costs and the use of imported chemicals,” he said.

He added that he had full trust that the industry will come out stronger from these troubles as it had in the past.

Ozcan Pektas, the chairman of Turkish Association of Consumer and Environmental Education (TUKCEV), said paper production in Turkey depends on imports.

“The more wastepaper is collected domestically, the less will the foreign-source dependency be in the coming years,” Pektas said.

He added that 85 percent of paper production can be carried out from waste material.

AA

(Haberin Türkçesi)

Atık kağıtların geri dönüşümü için çağrı

Atık Kağıt ve Geri Dönüşümcüler Derneği (AGED) Genel Sekreteri Osman Kaytan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk kağıt geri dönüşüm sanayisinin son yıllarda yaptığı yatırımlarla kağıt üretim kapasitesini 2020 itibarıyla yıllık 5 milyon tona çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Ancak ülke içerisindeki yüzde 50’lik geri kazanım oranının, yatırım hızına yetişemediğini bildiren Kaytan, sektörün üretime devam etmek için atık kağıdı ithal etmek durumunda kaldığına dikkati çekti. Kaytan, “Değeri nispeten düşük ham maddeyi ithal edip katma değer yaratarak ihraç etmek ekonomimiz için her ne kadar çok önemli bir katkı sağlasa da sektör olarak tercihimiz yurt içindeki kağıdın özellikle evlerden daha etkin ve temiz toplanarak temin edilmesidir.” dedi.

Kaytan, son dönemde değişen kurların birçok sektörü olduğu gibi kağıt geri dönüşüm sanayisini de olumsuz etkilediğine işaret ederek, “Artan atık kağıt fiyatlarına ve ağırlıklı olarak kullanılan ithal kimyasal katkı maddelerine enerji maliyetlerindeki artışın da eklenmesiyle bitmiş ürün fiyatları doğal olarak artmıştır. Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışındaki satışlarda yaşanan yavaşlama sektörün yaklaşık 1,5 yıldır yaşamakta olduğu olumlu ekonomik atmosferi önemli ölçüde değiştirmiştir. Kurun belli bir değerde çıpalanmasıyla orta ve uzun vadeli yatırım-büyüme planları yapmayı sürdürebilecek sektörümüzün, daha önce de olduğu gibi bütün bu sıkıntılardan güçlenerek çıkacağına dair inancı tamdır. ” diye konuştu.

“HALEN EVLERDEKİ KAĞITLAR ÇÖPE ATLIYOR”

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Genel Sekreteri Özcan Pektaş da Türkiye’deki kağıt üretiminin ithalata bağlı ve yerli üretimin de düşük olması nedeniyle kağıt sıkıntısı yaşandığına işaret ederek, “Kağıt atıkları ne kadar yaygın şekilde toplayıp imalat sürecine katarsak dışa bağımlılık yıllar içinde daha az hale gelecektir.” ifadesini kullandı. Kağıt üretiminin yüzde 85’ine kadar atık malzeme kullanılabileceğine işaret eden Pektaş, toplanan kağıt atıklarının miktarının artmasıyla yerli ve milli üretimin de o derece fazla olacağını söyledi. Pektaş, temel sorunun, atık kağıtların ayrı toplanması konusundaki toplumsal bilincin eksik olması olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

“Atık kağıt üretimini ve toplanmasını artırırsak, kağıtta dışa bağımlılık o derece azalacaktır. Halen insanlar evlerindeki kağıt atıkları çöpe atıyor. Herkesin evinde kağıtları ayrı toplaması lazım. Yurt dışına para vermek yerine bu atıklar toplansın. Sen ayrı toplamazsan, bir diğeri toplamazsa, kim toplayacak? Apartmanda birisi örnek olup kağıt atıklarını toplamaya başlarsa, herkes toplamaya başlar. Belediye arandığında da ilgili şirket gelip atıkları alır. Bu atıklar da geri dönüşüm sürecine dahil olur.”

AA

 

Reporting By Deniz Cicek, Anadolu Agency 15.09.2018

AGED Başkanı Mahmut Ciğer, Bloomberg HT’ye konuk oldu