Çin’in Komşuları Plastik Yasağıyla Mücadele Ediyor.

27 Ağustos 2019

Hurda plastik, Çin’in komşu ülkeleri de dahil olmak üzere Asya’ya akın ediyor. Tayland, Vietnam ve Malezya plastik yasağının etkilerini hissetmeye başladı ve bu durum, başka pek çok ülkede de endişeye yol açıyor.

Baskı Altındaki Diğer Ülkeler

Tayland, Vietnam, Malezya ve diğer Asya ülkeleri, kendilerine ithal edilen büyük miktarlardaki atıkla başa çıkmaya yönelik bir çözüm bulmak için mücadele veriyor. Bu ülkeler, Çin’in geçen yıl plastik yasağında diretmesiyle birlikte plastik atıklarının boşaltıldığı yeni ülkeler haline geldi.

Nikkei Asian Review Polonya gibi başka ülkelerin de bu sıkıntıyı yaşadıklarını belirtiyor. Nikkei’ye göre, “Etki Asya’nın dışında da açıkça hissediliyor. Polonya’da bu yıl çöp alanlarında 60’tan fazla toksik yangın çıkarken, yetkililer, bu yangınlarının çoğunun kaçak çöpü imha etmek için kasıtlı olarak çıkartıldığını söylüyor.” Diğer ülkeler, Çin’in reddettiği büyük miktarlardaki atığı işlemek için yeterince hazır değil ve gerekli donanımlara sahip değil; bu durum da sektörde bir sıkıntıya yol açıyor.

Verilerin Gösterdikleri

Nikkei Asian Review, Hong Kong merkezli geri dönüşüm şirketi Fukutomi’den veriler ve alıntılar sunuyor. Verilere göre, atık plastik ithalatı Malezya ve Tayland’da, Çin’in ithalatını durdurmayı planladığı geçen yılın Temmuz ayından bu yana önemli oranda artı.
Makaleye göre, “Wong, Çin’de 1.700 lisanslı geri dönüşümcünün ithalat yasağından etkilendiğini ve bunların %30 ila %40’ının faaliyetlerini Malezya, Tayland ve Vietnam dahil Güneydoğu Asya ülkelerine kaydırdığını tahmin ediyor.” Bazı geri dönüşümcüler Çin’deki fabrikalarını kapatmak zorunda kaldılar ve bu durum, sorunu geçici olarak çözmek için başka ülkelerde fabrikalar açmalarına neden oldu. Çin, yeni standartlarını ihlal eden, çevreyi ve çöp toplayıcıların sağlığını tehlikeye atan atıkların ithalatına kapıyı kapalı tutmakta ısrarını sürdürüyor.

Alternatif Çözüm Arayışı

Sektörde değişen koşulların bir parçası olarak başka sorunlar da ortaya çıktı. Mesela, Cat Lai ve Hiep Phuoc limanlarında yasadışı atık boşaltma olaylarıyla karşılaşıldı. Polonya Başbakanı, bu durumun kirliliğe yol açarak çevreyi nasıl olumsuz etkilediği hakkında yorumlarda bulundu ve bu davranışı durdurmak için gerekli adımları atmayı amaçladıklarını belirtti. Alternatif çözümlerin bulunması ile ilgili maliyetler külfetli olabilmekte ve bu durum, yaşanan zorlukların ana nedeni olarak görülüyor.
Nikkei Asian Review ithalat yasağını ve bunun olumsuz etkilerini “Pekin’in çöple savaşı” olarak adlandırıyor. Makalede, Çin’in daha büyük resme bakarken dünyanın geri kalanına yardım edebileceği görüşünde bulunuluyor. Bu doğrultuda Çin’in yaptığı değişiklikler, geri dönüşüm sektörünün daha sağlıklı bir ortam ve daha parlak bir gelecek oluşturma ihtiyacını karşılaması için itici güç olabilir.
Kaynak: Bergmill.com

HİNDİSTAN, BAŞKENTİNDE HER TÜRLÜ ATILABİLİR PLASTİĞİ YASAKLADI

Her yıl ürettiğimiz 78 milyon ton plastik ambalajın %32’si okyanuslarımıza akıyor. Bu rakam, her dakika bir çöp kamyonu kadar plastik demek.

India Times’a göre Hindistan, her yıl dünya okyanuslarına boşaltılan plastiğin tam %60’ından sorumlu. Ülkede atık sorununun böylesine büyük bir endişe kaynağına dönüşmesiyle National Green Tribunal başkentte atılabilir plastiğe yasaklama getirdi. Delhi’de artık plastik poşetlerin, plastik çay bardaklarının ve çatal-bıçakların kullanılmasına izin verilmiyor.
Ancak yasaklamaya yol açan tek sorun bu değil. Bu yasaklama, plastiğin ve diğer atıkların üç yerel çöp alanında yasadışı olarak topluca yakılması hakkındaki şikayetler ve bu durumun hava kirliliğine yol açtığı iddiaları nedeniyle getirildi.
Kirliliğin merkezi

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) rakamlarına göre kirlilik açısından tehlike merkezlerinden biri Hindistan.

Başka bir araştırma, atıkların yakılması da dahil ticari ve evsel enerji kullanımından kaynaklanan ince parçacıkların kirlilik ile ilişkili dünya çapındaki ve özellikle Hindistan’daki erken ölümlerin en önemli nedeni olduğunu öne sürüyor.
Greenpeace’e göre Hindistan, plastiğe karşı verilen mücadeleye ön ayak oluyor. Dünyada pek çok yer daha önceden plastik poşetleri yasaklasa da, Hindistan’daki yasaklar her şeyi kapsıyor.

Greenpeace’e göre ülkenin güney batısındaki Karnataka eyaletinde artık hiçbir toptancı, bayi veya tüccar plastik torbalar, plastik tabaklar, plastik bardaklar, plastik kaşıklar veya streç film kullanamıyor.

BM Çevre Programı geçen ay, okyanuslarımıza dökülen plastiğin durdurulması için #CleanSeas adında dünya çapında büyük bir kampanya başlattı. Şimdiden on ülke bu kampanyaya katıldı. Bunlar: Belçika, Kosta Rika, Fransa, Grenada, Endonezya, Norveç, Panama, Saint Lucia, Sierra Leone ve Uruguay.

Kaynak: weforum.com