Türkiye Çöp İthal Ediyor(!) Haberlerindeki Büyük Yanılgı

30 Mayıs 2022

Üretimi yıllık 6 milyon tona dayanan kağıt geri dönüşüm sanayicileri olarak bu tür yanlış ve yanıltıcı bilgi içeren, dolayısıyla kamuoyunu yanlış bilgilendiren haberlerden usandık.

Sözcü Gazetesi’nde 25 Mayıs 2021 tarihinde AVRUPA’NIN ATIKLARININ YARISI TÜRKİYE’YE GELİYOR başlığıyla yayımlanan haber Eurostat verilerine dayanıyor. Habere göre Türkiye 2021’de 14.7 milyon ton ÇÖP(!) ithal etmiş.

Eurostat verilerinde WASTE yani ATIK sözcüğü kullanılmış. Bu arada bunlar, DÖNÜŞEBİLEN ATIKLAR. Verilerde ÇÖP (GARBAGE) sözcüğü geçmiyor. Ama basında çıkan haberlerin içeriğinde nedense ÇÖP İTHAL EDİLDİĞİ ifade ediliyor. Böylece, kamuoyunda Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü haline geldiği algısı yaratılmaya çalışıyor.

Şimdi Eurostat verilere teker teker bakalım:

TÜRKİYE’NİN 2021’DE İTHAL ETTİĞİ ve ÇÖP(!) OLDUĞU İDDİA EDİLEN 14.7 MİLYON TONUN;

  • 13.1 milyon tonu GERİ DÖNÜŞÜMLÜK DEMİR/ÇELİK,
  • 1.2 milyon tonu GERİ DÖNÜŞÜMLÜK KAĞIT,
  • 400 bin tonu da GERİ DÖNÜŞÜMLÜK PLASTİK oluşturuyor.

DEMİR ÇELİK SANAYİİ
Türkiye DEMİR/ÇELİK SANAYİİNDE AVRUPA’DA 1 NUMARA.
40 MİLYON TON yıllık üretimi var. Uluslararası alanda Türkiye hesaba katılmadan iş yapılmıyor ve bir TÜRKİYE DEMİR/ÇELİK ENDEKSİ kullanılıyor.
KAĞIT SANAYİİ KAĞIT ÜRETİMİNDE;
10 yıl önce 2.5 milyon ton olan üretim kapasitesi bugün neredeyse 6 MİLYON TONA ÇIKTI. 4 YIL İÇERİSİNDE 8.5 MİLYON TONA ULAŞACAK. Geri dönüşümlük kağıt da demir/çelik gibi bir tertemiz bir ham madde. PLASTİK SANAYİİ
SORUNLARIN ASIL KAYNAĞI OLARAK GÖRÜLEN(!) PLASTİKTE; TÜRKİYE YILLIK 9.5 MİLYON TON ÜRETİMLE ALMANYA’DAN SONRA AVRUPA’DA 2. SIRADA.

ÖZETLE:

  • 14.7 MİLYON TONUN NEREDEYSE TAMAMI GERİ DÖNÜŞÜMLÜK DEMİR ÇELİK
  • BU TONAJDAN, DEMİR ÇELİK ve KAĞIT İTHALATINI ÇIKARDIĞINIZDA 400 BİN TON GERİ DÖNÜŞÜMLÜK PLASTİK İTHAL EDİLDİĞİ GÖRÜLECEKTİR.
  • 400 BİN TON GERİ DÖNÜŞÜMLÜK PLASTİK İTHALATI ÖZELİNDE BAKILDIĞINDA; TÜRKİYE İTHALATTA DİĞER ÜLKELERİN GERİSİNE DÜŞECEKTİR.
  • HABER KAMUOYUNU YANILTIYOR VE SANKİ 14.7 MİLYON TONUN TAMAMI ÇÖPMÜŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR.
  • LİSTENİN İLK ÜÇ SIRALAMASINA DİKKAT ÇEKİLİYOR FAKAT 4. SIRADA İŞVİÇRE, 5. SIRADA İNGİLTERE VE 6. SIRADA NORVEÇ BULUNUYOR. BUNLAR DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKELERİ ARASINDA ve GERİ DÖNÜŞÜMLÜK HAM MADDE İTHAL EDİYORLAR.

Verilen böylesine yanlış yorumlanmasının iki türlü izahı var; sektör dinamiklerden habersiz olmak ya da art niyet.

Biz sanayiciler; haberi hazırlayan muhabirlerin sektör dinamiklerinden habersiz olduğuna inanıyoruz.

Şimdi, farkında olmadan, böylesine dinamik olan, istihdam ve katma değer yaratan sektörlerin gelişimine engel olacak bu tür haberleri yapan çok değerli basın mensuplarına çağrımızdır. Habercilikte kaidedir: Bir haber hazırlanırken ilgili en az iki kaynağa doğrulatılır. Zaman kısıtından dolayı acele ediliyorsa, sağlam bir kaynağa doğrulatmak da yeterli olabilir.

Değerli medya mensupları ve ilgili birimdeki muhabirler; davetlimiz olarak size kağıt fabrikalarını gezdirelim. İlgili diğer sektörlerdeki arkadaşlar da eminim sanayii tesislerinde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacaktır. Gelin, geri dönüşüm serüvenine şahit olun. Ham maddemiz ÇÖP MÜ DEĞİL Mİ(!) yakından görün ve kendiniz yerinde karar verin.

Osman Kaytan
Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) Genel Sekreteri
osmankaytan@aged.org.tr
28 Mayıs 2022

AGED Başkanı Mahmut Ciğer, Bloomberg HT’ye konuk oldu